Lorysy górskie (Trichoglossus haematodus) to gatunek papug z rodziny papug wschodnich (Psittaculidae), zamieszkujących wschodnią i południowo-wschodnią Australię, Nową Gwineę oraz wiele wysp Indonezji. Lorysy zostały też introdukowane w Perth w Australii Zachodniej, w Hongkongu oraz w Auckland w Nowej Zelandii. Gatunek ten po raz pierwszy został opisany przez Karola Linneusza w 1771 roku. Dziś klasyfikacja podgatunków lorysy górskiej jest dość niejasna, Międzynarodowy Komitet Ornitologiczny uznaje istnienie tylko 6 podgatunków, inne źródła wymieniają ich nawet 9. Większość z nich różni się jednak tylko ubarwieniem. Lorysy zamieszkująlorysa głównie obszary nizinne, choć bywają też spotykane nawet na wysokości 2400 metrów nad poziomem morza. Zasiedlają różnorodne środowiska – lasy (w tym dziewicze lasy deszczowe), okolice domostw ludzkich, sawanny, można je spotkać wśród eukaliptusów i namorzynów czy na plantacjach kokosowych. Prowadzą nomadyczny tryb życia ze względu na swoją zależność od kwitnących drzew, gdyż ich głównym źródłem pożywienia jest nektar i pyłek kwiatowy.


Papugi te dorastają do około 25-30 centymetrów długości ciała i osiągają masę około 121-137 gram. Wierch i spód ciała oraz ogon przeważnie ma kolor intensywnie zielony. Podgardle – niebiesko-czerwone. Ich głowa powinna być niebieska z dość charakterystycznym, czerwonym dziobem, a kark żółto-zielony lub żółty. Na ich skrzydłach znaleźć z kolei można też niebieskie i czerwone pióra. Ogon dość krótki, łapy z kolei zazwyczaj szare. U lorys nie występuje wyraźny dymorfizm płciowy, choć zdarzają się różnice w ubarwieniu oczu. U samców zazwyczaj są one jasnoczerwone, u samic z kolei – jasnopomarańczowe. Całkowitą pewność co do płci można jednak uzyskać dopiero po badaniu u weterynarza.


Rozmiary klatki dla lorysy zależne są od tego, czy planujemy papugę wypuszczać w celu rozprostowania skrzydeł czy też nie. Jeśli mamy nieduże mieszkanie papudze spokojnie wystarczy klatka o wymiarach 40x40x60 centymetrów o ile przynajmniej raz dziennie będziemy ją wypuszczać by mogła swobodnie polatać. W przeciwnym wypadku należy zaopatrzyć się w klatkę o wymiarach co najmniej 120x90x120 centymetrów, a w przypadku dwóch osobników nawet o 50% większą. W środku nie może zabraknąć licznych huśtawek oraz zabawek którymi ptak będzie się bawił. Lorysy nie są nieśmiałe, wręcz przeciwnie, prowadzą dość intensywne życie i chętnie dołączają do trixiezabaw. Można wręcz powiedzieć, że wszędzie ich pełno, są bardzo żywe i ciekawskie. Podczas zabaw należy pozostać jednak czujnym. Papugi te bywają złośliwe i destrukcyjne, a podekscytowane czy wystraszone potrafią ugryźć dłoń właściciela. Dlatego ważne jest nawiązanie z nimi odpowiedniej więzi poprzez częsty kontakt.


Są to papugi dość długowieczne, dożywają około 20, a nawet 25 lat. W naturze żywią się głównie nektarem i pyłkiem kwiatowym oraz miękkimi owocami. W warunkach domowych należy sporządzać im nektar z dostępnych na rynku koncentratów. Dietę należy uzupełniać głównie owocami: jabłkami, gruszkami, bananami, pomarańczami, można też podawać im warzywa takie jak marchew, kukurydza czy kiełki słonecznika. Lorysy nie wymagają specjalnej pielęgnacji, nie są jednak nadmiernie czyste. Wymagają więc regularnego sprzątania klatki. Dość istotne jest też wypuszczanie ich w pomieszczeniach, które łatwo sprzątnąć. Lorysa górska znajduje się w Załączniku II do konwencji CITES, oznacza to, że sprzedający musi posiadać zezwolenie importowe lub zaświadczenie o urodzeniu w hodowli wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii, a nowy właściciel musi zarejestrować zwierzę w starostwie w ciągu 14 dni od zakupu.

Opracowano na podstawie wikipedii oraz strony www.zoologiczny.expert